“Cinsiyet Eşitliği İçin 300 Yıl Gerekli”

Cinsiyet eşitsizliği ülkemiz için büyük bir sorun. Uzman görüş bu konuda geri gittiğimizi ve hedefi yakalayabilmemiz için üç asra ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Cinsiyet eşitsizliği

Dünyada Cinsiyet Eşitsizliği

Değişik boyutlarda da olsa cinsiyet eşitsizliği dünyanın her yerinde var. Elbette ülke ve sektör bazında farklı tablolar karşımıza çıkabiliyor. Ancak, gelişmiş ülkelerde dahi bu durumun var olduğunu biliyoruz. Örneğin geçtiğimiz yıl İzlandalı kadınların ücret eşitsizliğine karşı grev haberini okumuştuk. Yine haberlerden öğrendik ki uluslararası platformda bir Türk yönetici Google'a cinsiyet ayrımcılığı davası açtı.

Benim için sarsıcı verilerden biri 121 ülkede yapılan araştırma sonuçlarına dayanan çalışma hayatında taciz ve şiddetin ürkütücü boyutlarda olması. Akademik alanda ilerlemek isteyen kadınların da benzer şeyler yaşadığı, üst düzey kadın akademisyen oranının ne denli düşük olduğu Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan anlatıyor başlığıyla blogda paylaşılmıştı.

Şimdi de karşımızda cinsiyet eşitsizliğinde hedefe ulaşmamız için 300 sene olduğunu söyleyen yeni üzücü bir haber var. 03.02.2024 tarihli bloomberght.com sitesinin haberine özetle bakalım:

“Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinde Geri Gittik”

UN Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü Türk şirketlerin sürdürülebilirlik konusuna nasıl baktığına ilişkin yaptığı değerlendirmede, büyük şirketlerin bu işin bilincinde olduğunu ve çok güzel işler yaptığını belirtti.

Dördüncü, dünyada toplumsal cinsiyet eşitliğinde geriye gitmiş durumda olduğumuzu ve burada istenilen hedeflere gelebilmemiz için 300 seneye ihtiyaç olduğunu da kaydetti.

Dördüncü 20-30 seneden değil 300 seneden yani üç koca asırdan bahsediyor. Sözün bittiği yer.