Yetenek Açığı 2024’te Yüzde 76’ya Çıkacak

ManpowerGroup’un hazırladığı Yetenek Açığı Raporu, tüm dünyada 2024 yılı için yetenek açığı tahminlerinin yüzde 75 seviyesinde olduğunu söylüyor.

İş yaşamındaki yetenekler

Yetenek Açığı

Global araştırma şirketi Ipsos’un 2024 tahminlerine ilişkin anket sonuçları Yeni Yıldan Umudumuz Yok başlığı ile verilmişti. ManpowerGroup’un hazırladığı Yetenek Açığı Raporu bunu doğrular nitelikte. Gerçekten de sonuçlar umut vaad etmiyor. Bir yandan da biliyoruz ki Türkiye'de milyonlarca kişi kayıt dışı çalışıyor. Globale baktığımızda da durum pek iç açıcı değil. Örneğin ABD'de çalışma modunda değilim diyenler arttı.   

Hürriyet gazetesinin 31.12.2023 tarihli haberine bakalım:

ManpowerGroup Yetenek Açığı Raporu, 2024 yılı için yetenek açığı tahminlerinin tüm dünyada yüzde 75 seviyesinde olduğunu ortaya koydu. Türkiye ise araştırmada yüzde 76’lık yetenek açığı tahmini ile 41 ülke arasında 22’nci sırada yer aldı.

Küresel araştırmanın sonuçları şirketlerin yetenek açığı yaşamaya ya da işe alım yapmakta zorlanmaya devam ettiğini bir kez daha ortaya koydu. Aynı araştırmada Türkiye’nin yetenek açığı 2022’de yüzde 71, 2023’te ise yüzde 72 seviyesindeydi.

Japonya En Çok Zorlanan Ülke

Küresel çapta yüzde 85 ile Japonya, işverenlerin yetenek açığını doldurmakta en çok zorlanacağı ülke olurken onu her biri yüzde 82’lik orana sahip Almanya, İsrail ve Yunanistan takip etti. Listeye göre yüzde 59 ile Finlandiya işverenlerin boş pozisyonları doldurmakta en az zorlandığı ülke olacak.

Şirket Büyüklüğüne Göre Yetenek Açığı

Çalışan Sayısı%
10’dan Az75
10-4983
50-24975
25-99975
1000-499978
5000 +70

Otomotiv ve Sağlık Başta

Sektörlere göre yetenek açığı beklentilerine bakıldığında Türkiye’de yüzde 78 ile taşımacılık ve lojistik & otomotiv, tüketim ürünleri & hizmetleri ile sağlık & yaşam bilimleri en fazla yeteneğe ihtiyaç duyulacak sektörler olarak ortaya çıktı. Bunları yüzde 77 ile bilgi teknolojileri, yüzde 76 ile endüstriyel ürünler ve malzemeler, yüzde 74 ile iletişim teknolojileri, yüzde 70 ile enerji ve altyapı hizmetleri ve yüzde 69 ile finans ve emlak sektörleri takip etti.

Şirketler Gelişime Yatırım Yapmalı

Manpower-Group Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı’ya göre şirketlerin en önemli sorunlarının başında yetenek açığını kapatmak geliyor. Narlı, bu açığı kapatmak için hem şirketlere hem de çalışanlara görevler düştüğünü belirtiyor. Narlı, “Çalışanların sürekli olarak kendilerini yenilemeleri, meslekten bağımsız olarak dijital yetkinliklerini geliştirmeleri ve yeni dönemin ihtiyaçlarına uygun şekilde yetenek dönüşümlerini yapmaları gerekiyor. İşverenler de yetenek havuzlarını büyüterek öğrenmeye ve gelişime yatırım yapmalı, şirket içinde yetiştiremedikleri yetenekleri çekmek için kurum dışı pazara yönelerek çalışanların kurum içinde yeni pozisyonlara geçmelerine yardımcı olmalılar. Dijital dönüşümden geçerken yine her şeyin özünün insan olduğunu unutmamalı ve doğru iş için doğru yetkinliğe sahip olmanın vazgeçilmez olduğunu kabul etmemiz gerektiğini de vurgulamak isterim” dedi.

Araştırmaya göre 2024 yılında Türkiye’de en çok aranacak beş temel ve teknik yetenek şöyle sıralandı:

Temel YeteneklerTeknik Yetenekler
Hesap verebilirlik ve güvenilirlikÜretim ve imalat
Muhakeme ve problem çözmeMühendislik
İşbirliği ve ekip çalışmasıSatış ve pazarlama
Yaratıcılık ve özgünlükBT ve veri
Aktif öğrenme ve merakOperasyon ve lojistik